Nikkei klimt na rentestap China

De beurs in Tokio is met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers verwerkten het positieve Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. Ook bood een verdere renteverlaging in China steun aan de handel. De Nikkei sloot 1,3 procent hoger op 19.620,91 punten.

De Japanse elektronicabedrijven Sharp en Toshiba gingen echter stevig onderuit. Sharp verloor meer dan een kwart van zijn beurswaarde na berichten dat de verlieslatende beeldschermenmaker werkt aan ingrijpende maatregelen om de balans te versterken. Toshiba zakte ruim 16 procent vanwege een boekhoudschandaal dat vrijdag aan het licht kwam.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook overwegend omhoog. De Shanghai Composite in China klom 2,1 procent. De Chinese centrale bank verlaagde de rente voor de derde keer sinds november om zo de groei van de afzwakkende economie aan te jagen. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,6 procent en in Seoel klom de Kospi 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef onveranderd.