Overstromingsgevaar van de Dender nog altijd niet aangepakt

Ruim vier jaar na de grote overstromingen waarbij in Vlaanderen zo’n 2.000 gebouwen onder water liepen, is in het zwaar getroffen Dendergebied nog altijd geen enkele van de verouderde stuwen en sluizen aangepakt. Terwijl langs Vlaamse kant de plannen in de administratieve molen blijven hangen, heeft Wallonië de afgelopen jaren wel zijn huiswerk gemaakt.
BELGA/MAETERLINCK

Na de overstromingen van 2010 had toenmalig minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) beloofd de stuwen en sluizen op de Dender in Geraardsbergen en Aalst tegen 2012 te moderniseren. Maar sindsdien is langs Vlaamse kant niet een van de zeven installaties aangepakt. Zes van die complexen dateren nog uit de jaren 1860 en voldoen helemaal niet meer.

Langs Waalse kant heeft men er afgelopen jaren dan weer wel werk gemaakt om de installaties te updaten: van de 5 stuwen- en sluizencomplexen zijn er 3 aangepast en volgend jaar zullen ze allemaal aan de hedendaagse normen voldoen.

Vergunningen

In Vlaanderen blijven de plannen intussen vastzitten door oeverloze procedureslagen. Eerst moet een milieueffectenrapport worden opgemaakt en daarna moet een bouw- én een milieuvergunning worden afgeleverd, waartegen telkens geprocedeerd kan worden.

In Wallonië heeft men dit alles in één vergunning gebundeld, met een korte doorlooptijd van 6 maanden. Daardoor kunnen de Walen hun waterwerkzaamheden in amper 2,5 jaar realiseren.

Helaas zal de modernisering van de Waalse stuwen nog weinig opleveren bij overstromingsgevaar, want waterbouwkundig is het logischer om eerst de stuwen in de benedenloop van een rivier aan te pakken. Door de moderne stuwen in Wallonië kan het water in theorie sneller worden afgevoerd. Maar dit zal in de praktijk niet het geval zijn, omdat de Vlaamse stuwen dat water niet kunnen slikken.

Regenrivier

De Dender is 65 kilometer lang en ontspringt bij Aat in Wallonië, door de samenvloeiing van de Oostelijke en de Westelijke Dender. Het meeste water in de Dender is evenwel niet afkomstig uit de twee bronnen, maar uit de regen die in het bekken naar de rivier stroomt.

Doordat het een typische regenrivier is, is het belangrijk dat het water goed kan wegvloeien. Dat dit bij overvloedige regen niet het geval is, werd in 2010 bewezen door grote overstromingen in de regio tussen Geraardsbergen en Denderleeuw.

Gewestelijke bevoegdheid

Eén derde van het Denderbekken ligt in de Waalse provincie Henegouwen, twee derde in Oost-Vlaanderen, waar de rivier ter hoogte van Dendermonde uitmondt in de Schelde. Op de stroom staan dertien stuwen- en sluizencomplexen om de waterafvoer te regelen: vijf langs Waalse kant en acht langs Vlaamse kant.

Het onderhoud van rivieren is al langer een regionale bevoegdheid. Vlaanderen en Wallonië zijn dus elk verantwoordelijk voor de installaties op hun grondgebied.

Meer lezen?