Saudische koning zegt af voor topontmoeting in VS

De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz zal niet deelnemen aan de conferentie waarop de Amerikaanse president Barack Obama de leiders van de Arabische Golfstaten ontmoet. Dat heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir aangekondigd.

Kroonprins Mohammed ben Nayef Salman, die ook minister van Binnenlandse Zaken is, zal nu de Saudische delegatie leiden op de conferentie van de Samenwerkingsraad van de Golfstaten (GCC), die donderdag plaatsvindt in Camp David. Normaal gezien zou koning Salman daags voor de top ook nog president Obama ontmoeten in het Witte Huis.

De gewijzigde planning is volgens al-Jubeir het gevolg van de nieuwe ontwikkelingen in Jemen, waar vanaf dinsdagavond een vijf dagen durend humanitair bestand geldt. Saudi-Arabië staat in Jemen aan het hoofd van een internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op posities van Houthi-rebellen.

Onenigheid met VS

Verschillende analisten wijzen evenwel op de groeiende onenigheid tussen VS en Saudi-Arabië over de aanpak van de crisissen in Jemen en Syrië.

Op de top in Camp David zullen de VS en de GCC-landen vooral overleggen over een betere samenwerking op het vlak van veiligheid. Naast Saudi-Arabië maken ook de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman, Qatar en Bahrein deel uit van de GCC.