Schrijver Jef Geeraerts is overleden

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Geeraerts is bekend van de "Gangreen"-cyclus en de thrillers "De zaak Alzheimer", "Dossier K" en "De pg". In 1969 kreeg Jef Geeraerts de driejaarlijkse staatsprijs voor verhalend proza en in 1986 werd "De zaak Alzheimer" bekroond met de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

Met het overlijden van Jef Geeraerts verliest Vlaanderen een van de meest gelezen schrijvers uit het tweede deel van de twintigste eeuw. De veelschrijver begon zijn schrjiversloopbaan begin de jaren 60 met het neerschrijven van zijn ervaringen in de Belgische Kolonie Congo.

De schrijver was in de kolonie actief in verschillende administratieve en militaire functies. In 1960 raakte hij zwaargewond tijdens hevige gevechten in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Congo.

In zijn eerste boeken, de latere reeks "Gangreen", verheerlijkte hij vooral de Congolese vrouwen die op hem zware indruk hadden gemaakt. In die boeken ging hij uitgebreid in op wilde amoureuze escapades in Congo. Daarom werden de boeken in veel scholen gecensureerd.

Veelschrijver en met succes verfilmde thrillerauteur

Midden de jaren 70 begon Geeraerts met veel succes misdaadromans te schrijven. De voorbije decennia oogstte de veelschrijver veel succes met onder meer "Diamant", "De zaak Alzheimer", "De pg" en "Dossier K",

De verfilming van "De zaak Alzheimer" door Erik Van Looy en "Dossier K" door Jan Verheyen waren begin deze eeuw een eclatant succes in de bioscoop. "Diamant" werd in de jaren 90 verwerkt in een televisieserie op VTM.

Geeraerts' laatste roman, "Muziek en emotie", lag zes jaar geleden in de winkelrekken.

Van lyrische taal naar sobere schriftuur

Meest gelezen