Supertram "Albatros" op Gentse sporen

De nieuwe supertram is vanmorgen feestelijk ingereden in Gent. Daarbij werd ook de naam van de nieuwe tram aan het grote publiek bekendgemaakt: "Albatros". In totaal zullen tien supertrams rondrijden in de Arteveldestad.
Nicolas Maeterlinck

Om 9.30 uur werd de Albatros officieel in gebruik genomen. De supertram maakt deel uit van de tramvloot op lijn 1 van Flanders Expo naar Evergem, wat overigens de drukste tramlijn van Vlaanderen is. De tram kan tot tweeduizend reizigers per uur vervoeren, 1.200 per uur meer dan voorheen.

Albatros

Uit meer dan drieduizend inzendingen werd voor de naam "Albatros" gekozen. Die naam werd bedacht door Gentenaar Gunther Govaert. "Een albatros glijdt door de lucht en ook deze trams zijn erg stil", verduidelijkte Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA, zie foto onder). "Het is daarnaast ook een heel comfortabel voertuig: veel ruimte, lage vloeren, grote ramen, airco... Alles is aan boord." De trams zijn overigens 43 meter lang en dus twaalf meter langer dan de "gewone" trams.

Antwerpen

De supertrams, die 3,25 miljoen euro per stuk kosten, maken deel uit van een bestelling van 48 trams, met tien supertrams voor zowel Gent als Antwerpen en 28 "gewone" trams voor Antwerpen. In Antwerpen worden de eerste supertrams midden mei geleverd, na de grote vakantie beginnen ze te rijden op lijn 15 Boechout-Linkeroever.

Minister Weyts herinnerde aan een recente beslissing om nog eens honderd miljoen euro te investeren in veertig nieuwe trams die vanaf eind 2016 druppelsgewijs in Gent en Antwerpen in dienst komen. Daarvan zijn er zestien supertrams voor Gent.