Verkiezingen Polen - Duda haalt het met kleine voorsprong in eerste ronde (officiële resultaten)

De conservatieve oppositiekandidaat Andrzej Duda heeft tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen 34,76 procent van de stemmen gehaald. Hij haalt daarmee iets meer stemmen dan zittend president Bronislaw Komorowski, die op 33,77 procent uitkomt. Tijdens een tweede stemronde, op 24 mei, moet nu worden uitgemaakt wie de volgende president van Polen wordt.

De voorsprong van Duda is daarmee een stuk beperkter dan de eerste prognoses hadden aangegeven. Toch blijft het succes van Duda een grote verrassing, want vóór de verkiezingen waren alle opiniepeilingen uitgegaan van een duidelijke winst voor Komorowski.


De derde belangrijke kandidaat, Pawel Kukiz, haalde 20,8 procent van de stemmen, een resultaat dat een pak hoger ligt dan verwacht werd. Geen enkele van de negen andere presidentskandidaten wist meer dan vier procent van de stemmen binnen te halen.
De opkomst lag tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 48,96 procent.