Vorig jaar werden 51 agenten gedood in de VS

Vorig jaar zijn in de VS meer dan 50 agenten gedood tijdens een misdaad. Dat zijn er 89 procent meer dan in 2013. Een en ander blijkt uit statistieken gepubliceerd door de FBI.

Exact 51 agenten werden gedood, van wie 46 met een vuurwapen. Ter vergelijking: in 2013 waren er dat nog 27. Toch blijven de cijfers onder het gemiddelde sinds de jaren tachtig, dat op 64 gedode agenten per jaar ligt.

FBI-directeur James Comey erkent "de moeilijke relatie tussen de ordediensten en de gemeenschappen". In een boodschap riep hij op een einde te maken aan de verdeeldheid. Hij bracht eveneens hulde aan de politiemannen die "het ultieme offer hebben gebracht om de veiligheid van hun medeburgers te verzekeren".

De statistieken komen er nadat gisteren in Mississippi twee agenten werden neergeschoten tijdens een routinecontrole. Vier mannen werden aangehouden, twee van hen riskeren de doodstraf. Minister van Justitie, Loretta Lynch noemde de feiten "choquerend".