17 zeldzame aapjes gestolen uit Franse zoo

In een Franse dierentuin zijn afgelopen weekend twee apenfamilies gestolen. Het gaat om een familie van zeven gouden leeuwaapjes en een familie van tien zwartstaartzilverzijde­aapjes. Beide soorten zijn bedreigde diersoorten en het is dan ook erg belangrijk om ze snel terug te vinden.

Het was in de nacht van zaterdag op zondag dat dieven inbraken in de zoo van Beauval, een dierentuin in de Franse gemeente Saint-Aignan, ten zuidwesten van Parijs. "De dieven moeten kenners zijn, ze wisten exact welke aapjes ze wilden", aldus Rodolphe Delord, directeur van de zoo aan de krant Le Monde.

De directeur hoopt dat de diertjes, die uiterst zeldzaam zijn, snel worden teruggevonden. "De diertjes zijn erg moeilijk te voeden, ze kunnen enkel door specialisten worden bijgehouden en dus niet door particulieren. Het gaat dan ook om bedreigde diersoorten."

De aapjes zijn overigens geen eigendom van de zoo, maar wel van de Braziliaanse regering. Ze verblijven in de Franse zoo in het kader van een internationaal fokprogramma.

De zoo deed ook al een oproep op Twitter om de diertjes terug te brengen