"De bruid werd mooi opgesmukt om ze nadien uit te huwelijken"

De start van de gesprekken tussen Delhaize en Ahold -moederbedrijf van Albert Heijn- geeft een zeer wrang gevoel bij de werknemers en de vakbonden van Delhaize, zegt vakbond LBC. Bij de winkelketen werd dit jaar immers nog maar een sociaal akkoord bereikt over de herstructurering waarbij 1.800 banen verdwijnen. "De bruid werd mooi opgesmukt om ze daarna uit te huwelijken", zegt vakbondssecretaris Veerle Verleyen. BBTK spreekt van "een nieuwe klap voor het personeel".

Over de mogelijke fusie heerst heel wat ongerustheid op de werkvloer, klinkt het. De christelijke bediendebond vraagt duidelijkheid en betreurt het ten zeerste dat het nieuws via een persbericht en voordien in de krant vernomen werd. "Ik vind dat wij als eerste betrokken partij duidelijkheid mogen krijgen van de directie, en niet via een persbericht."

Tijdens de sociale onderhandelingen over de herstructureringen waren er volgens Verleyen al geruchten over een fusie. "De vermoedens van tijdens de gesprekken over het transformatieplan komen uit." Er werden vragen over de kwestie gesteld, maar daar werd toen niet bevestigend op gereageerd, klinkt het.

"Waakzaam zijn voor de gevolgen"

Of een fusie een goede of een slechte zaak is, moet nog blijken, klinkt het nog. "We moeten waakzaam zijn voor de gevolgen. Het betekent een schaalvergroting, maar het mag geen verhaal zijn van deregulering en sociale afbraak." De afspraken omtrent het transformatieplan moeten gerespecteerd worden, "of de eigenaar nu Delhaize of Ahold is".

Komende maandag staat een ondernemingsraad op de agenda bij Delhaize. Daar wil LBC eerst een duidelijk beeld van de gang van zaken krijgen. In functie daarvan zal een beslissing volgen over mogelijke vakbondsacties.

"Bedrijf deelt opnieuw een klap uit aan personeel"

Ook Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK is niet te spreken over de fusiegesprekken. "We zijn ontgoocheld", reageerde hij in "De ochtend" op Radio 1. "De directie heeft nog maar pas een zware herstructurering aangekondigd waarbij 1.800 personeelsleden het bedrijf moesten verlaten en nu deelt het bedrijf weer een klap uit."

"Dit is ongelofelijk, dit kunnen wij nooit verkocht krijgen aan het personeel. Het is voor hen opnieuw bang afwachten in een hoekje, bibberen eigenlijk van angst om het resultaat te kennen van deze gesprekken."

Acties vallen volgens De Weghe dan ook niet uit te sluiten de komende dagen.