"Hopelijk zit er in die 7 koffers ook iets dat haar wel staat"

#dejurk. Die hashtag is sinds gisteravond alomtegenwoordig op Twitter in Nederland en daarbuiten. Aanleiding is de opvallende jurk waarmee de Nederlandse Songfestivalkandidaat Trijntje Oosterhuis op de eerste repetitie in Wenen verscheen.

In Wenen zijn de repetities voor de halve finales van het Eurovisiesongfestival in volle gang. Gisteren mocht onder anderen de Belgische kandidaat Loïc Nottet het podium op voor een niet onaardig oefenoptreden. Ook Trijntje Oosterhuis kwam aan de beurt. Zij is de kandidaat voor Nederland met "Walk along", een lied van de hand van Anouk.

Meer dan haar eigenlijke performance is sindsdien de jurk die ze droeg hét gespreksonderwerp in Songfestivalkringen. Zeven koffers sleurde ze naar verluidt mee naar Wenen met daarin onder meer het weinig alledaagse ontwerp van ontwerper Tycho Boeker met een érg diep uitgesneden decolleté. "Trijntje repeteert in Wenen", schrijft Songfestivalcommentator Cornald Maas op Twitter. "Vocaal ijzersterk. De outfit is, euhm, gewaagd."

Anderen reageren minder diplomatisch op de jurk, die onder de hashtag #dejurk in geen tijd een eigen leven op Twitter is gaan leiden. De Belgische gespecialiseerde webstek eurosong.be roept Trijntje bij voorbaat uit tot de winnaar van de Barbara Dex Award, de prijs die sinds de Songfestivaldeelname van de Vlaamse zangeres in 1993 elk jaar aan de zanger of zangeres met de lelijkste outfit wordt uitgereikt.

Anderen plakken dan weer het etiket "slutty widow" ("sletterige weduwe") op haar look. In elk geval doet haar opvallende verschijning haar winstkansen geen goed. De bookmakers plaatsen haar helemaal onderaan de lijst met kanshebbers op de overwinning.

Meest gelezen