"Mijn cliënt is niet verward, maar hoogbegaafd"

De man die eind januari het NOS-gebouw in Hilversum is binnengedrongen en met een nepwapen (een alarmpistool) zendtijd eiste, is volgens zijn advocaat Ton Visser "niet verward". Hij zou hoogbegaafd zijn, wordt Visser geciteerd op de nieuwssite van NOS. De indringer verscheen vandaag voor de rechter in Lelystad (Nederland). Hij wilde niets zeggen. "Daar heb ik geen behoefte aan", luidde het.

De jongeman drong op 29 januari het Nederlandse omroepcentrum NOS binnen, gijzelde een bewaker en eiste zendtijd. Uiteindelijk werd hij naar een lege studio geleid en kon hij daar overmeesterd worden. Door het incident werd het NOS-journaal van 20 uur niet uitgezonden. Achteraf bekende de jongeman dat hij alleen handelde en niet namens een of andere (terroristische) organisatie.

Vandaag verscheen hij voor de rechter. Hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Hij had van de rechter de kans iets te zeggen maar deed dat niet.

De jongeman wil pas praten als zijn zaak inhoudelijk behandeld wordt op 19 juni. Advocaat Visser zegt dat zijn cliënt een "coherent" verhaal heeft. Er loopt ook nog een onderzoek dat moet vaststellen dat de man toerekeningsvatbaar is of niet. Dat gedragsonderzoek is op 8 juni klaar.