"Minstens 220 Russische soldaten gesneuveld in Oekraïne"

Er zijn minstens 220 Russische soldaten gestorven bij de oorlog in het oosten van Oekraïne. Dat blijkt uit het rapport "Poetin - De oorlog" dat is samengesteld door de Russische oppositie.

Rusland ontkent nog altijd bij hoog en laag dat het rechtstreeks betrokken is bij het conflict in het oosten van Oekraïne, waar Russisch sprekende rebellen de wapens hebben opgenomen tegen het Oekraïense leger.

Om dat te ontkrachten was de Russische oppositieleider Boris Nemtsov begonnen met het verzamelen van bewijzen over de Russische inmenging in het conflict. Nemtsov werd in februari in Moskou vermoord, volgens medestanders omdat hij werkte aan een rapport over de Russische rol in de oorlog.

Vrienden van Nemtsov hebben het rapport waaraan hij werkte nu vervolledigd. Zij zeggen bewijzen te hebben dat er zeker 220 Russische soldaten zijn omgekomen in Oekraïne: 150 in augustus vorig jaar bij de veldslag bij Ilovaisk, in de streek rond Donetsk en 70 anderen bij de slag om de stad Debaltseve die in februari in handen viel van de Oekraïense rebellen.

De familieleden van de soldaten die bij Ilovaisk sneuvelden, kregen een smartgeld van 35.000 euro, op voorwaarde dat ze zouden zwijgen over de omstandigheden van hun dood. De familie van de recent gesneuvelden kregen geen geld omdat zij - voor hun inzet in Oekraïne - formeel uit het leger waren ontslagen. Een economist die meewerkte aan het rapport schat dat de oorlog in Oekraïne Rusland al 930 miljoen euro heeft gekost;

De vrienden van Nemtsov hebben de grootste moeite gehad om 2.000 exemplaren van het rapport gepubliceerd te krijgen. Zij beschuldigen president Poetin ervan de oorlog in Oekraïne te gebruiken om zijn tanende populariteit op te vijzelen.

AP2014