Boekingen voor zomerkampen lopen vlot binnen

De inschrijvingen voor zomerkampen voor kinderen en jongeren lopen als een trein. Dat blijkt uit een rondvraag bij een aantal jongerenorganisaties. Vooral reizen naar de zon blijken het dit jaar ontzettend goed te doen.

Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit, ziet de inschrijvingen vlot binnenkomen. Het noteerde al meer dan 37.000 boekingen voor zomerkampen, een stijging van 1.500 ten opzichte van de zomer van 2014. Opmerkelijk is dat 30.000 jongeren zich al inschreven in de eerste boekingsweek. "Een fantastisch resultaat", luidt het. "Momenteel is meer dan 90 procent van het zomeraanbod volgeboekt." Er zijn nu nog ongeveer 4.000 plaatsen vrij.

Bij Kazou ziet men steeds minder interesse in de traditionele bergvakanties, zoals Maloja en Schwarzsee, en merkt men dat steeds meer jongeren een ticket boeken richting de zon, zo zegt Seppe Van Pottelbergh. "Ook unieke of alternatieve concepten doen het meer dan goed, zoals bijvoorbeeld de West Highland Way-trektocht in Schotland en de actieve vakantie in Zweden met boogschieten, muurklimmen en een kano-tweedaagse."

Joetz

De jeugddienst van de Socialistische Mutualiteiten, Joetz, merkt ook een stijging in het aantal boekingen. "We zijn momenteel volop bezig met het verwerken van de inschrijvingen, dus definitieve cijfers hebben we niet", zegt nationaal secretaris Jonathan Chevalier. "We kunnen wel vermelden dat er ten opzichte van vorig jaar een lichte stijging is."

Joetz merkt ook vooral een toeloop naar de zon. "De buitenlandse reizen naar zonnige bestemmingen doen het zeer goed, ze zijn bijna uitverkocht", zegt Chevalier. Maar ook themavakanties doen het goed. "Het is duidelijk dat kinderen en jongeren bewust kiezen voor vakanties die werken rond één centraal thema. Populair zijn hier de dansvakanties, de kookvakanties, de pony- en paardrijvakanties en de pretparkvakanties", voegt Chevalier nog toe.

Idee Kids

Bjorn Accoe van Idee Kids, een vzw die kampen organiseert voor kinderen van 3 tot 12 jaar, ziet een normaal verloop. "Wij zitten op hetzelfde schema als vorig jaar, niet sneller en niet trager", zegt hij. "Ondanks het feit dat we dit jaar een week minder hebben in de zomervakantie, hebben we nu toch al ongeveer 24.000 boekingen genoteerd op een maximale capaciteit van 28.000."

Bij Idee Kids blijven de technologie- en roboticakampen het populairst. "Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus geen paniek. Als een kamp populair is en de voorzieningen zijn beschikbaar, dan kan de capaciteit ook nog uitgebreid worden", zegt Accoe.

Bloso

Ook de sportkampen van Bloso doen het even goed als vorig jaar. "Wij mikken op ongeveer 10.000 inschrijvingen, maar dat zal moeilijk zijn omdat er deze zomer een week minder is", zegt Bert Van Nerum, sporttechnisch coördinator bij Bloso.

"Traditioneel zijn zeil- en paardrijkampen bij ons het meest succesvol, gevolgd door avonturenkampen. Dit jaar zien we ook dat er soms meer belangstelling is voor externe kampen, kampen waarbij de kinderen en jongeren 's avonds weer naar huis gaan."