Chauffeurs De Lijn Vlaams-Brabant rijden ecologischer door nieuw meetsysteem

Sinds De Lijn Vlaams-Brabant in maart 2014 door middel van een toestel in bussen de rijstijl van haar circa duizend chauffeurs opvolgt, is het percentage chauffeurs met een goede ecoscore (kleiner dan 25 op een schaal van 0 tot 100) gestegen van 37 tot 53. Dat heeft Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, in Leuven bekendgemaakt.

De ecoscore wordt onder meer bepaald door de snelheid waarmee de chauffeur optrekt of remt, of hij de motor afzet als de bus stilstaat, defensief rijdt... Bij de beoordeling worden ook ongevallen en verkeersovertredingen in rekening gebracht. De Lijn kiest voor een positieve aanpak en beloont chauffeurs die het goed doen. Zo worden per stelplaats maandelijks prijzen uitgereikt. Voor anderen is extra coaching en/of bijscholing in de rijschool voorzien.

Van Looy benadrukte dat een anticiperende en rustige rijstijl niets dan voordelen heeft. "In een jaar tijd hebben we hierdoor circa 70.000 liter diesel minder verbruikt, een vermindering van het totale brandstofverbruik met 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze financiën, maar ook voor de CO2-uitstoot, die met 179,3 ton verminderde. Daarnaast verhoogt dergelijke rijstijl het reiscomfort zowel van reizigers als van chauffeurs en vermindert bovendien ook het risico op verkeersongevallen", aldus Van Looy.