Consortium 12-12 haalde tot dusver 2,95 miljoen op

Het Consortium 12-12 heeft tot dusver 2,95 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Dat meldt het consortium, dat uit zes ngo's bestaat, nu het land opnieuw is getroffen door een zware aardbeving.

Het Consortium heeft al contact gelegd met enkele hulpverleners van de ledenorganisaties die ter plaatse zijn. Die melden dat er op het moment van de aardbeving paniek uitbrak en dat er momenteel gewonden naar de ziekenhuizen worden gebracht.

Er is nog geen nieuws over het mogelijke aantal slachtoffers, maar afgaande op de intensiteit van de beving en de kwetsbaarheid van de bevolking, wordt gevreesd dat de nieuwe aardbeving veel slachtoffers kan maken buiten de hoofdstad, zeggen de ngo's. Ook zal de hulpverlening in het getroffen gebied niet gemakkelijk zijn, aangezien het epicentrum in afgelegen berggebieden ligt.

De zes ngo's haalden tot nu toe 2,95 miljoen euro op, maar volgens het Consortium is er nood aan minstens 5 miljoen euro om hun programma's uit te voeren. "Dat zal met de nieuwe aardbeving opnieuw wat stijgen", zegt woordvoerder Jan Todts.

Wie wil kan storten op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of een sms'je met de boodschap "Nepal" sturen naar 4666.

Het Consortium 12-12 is samengesteld uit zes ngo's: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België. Wie meer informatie wil, kan terecht op www.1212.be.

Rode Kruis-Vlaanderen, dat niet tot het Consortium behoort, voert ondertussen een verbeten race tegen de klok om de nodige noodhulp ter plekke te krijgen nog voor het regenseizoen van start gaat. "Door de moesson en de bijhorende stijging van het waterpeil zal de hulpverlening voor de meest afgelegen dorpen en berggebieden steeds moeilijker worden. Miljoenen mensen hebben nood aan onderdak en net daarom dringt de tijd", luidt het. Het Rode Kruis-Vlaanderen roept dan ook nog eens extra op om te helpen." Wie een gift wil doen, kan dat online of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding "Nepal". De teller van het Rode Kruis voor heel België staat ondertussen op 800.000 euro.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) evalueert momenteel de toestand ter plaatse met helikopters, zegt Kristof Godderis van AZG. Een stand van zaken volgt later.