Criminelen verdienen jaarlijks bijna 17 miljard aan illegale handel elektro-afval

Wereldwijd verdienen criminelen jaarlijks bijna 17 miljard euro aan illegale handel in elektro-afval. Dat heeft het VN-Milieuprogramma (Unep) bekendgemaakt. Daarnaast zegt de organisatie dat ongeveer 20.000 kinderen op stortplaatsen met dergelijk afval werken en zo blootgesteld worden aan giftige gassen. Het Unep roept de internationale gemeenschap dan ook op, maatregelen te nemen tegen de illegale afvalexport.

Het Unep publiceerde zijn bevindingen in het rapport "Waste crime - waste risks: gaps in meeting the global waste challenge" dat vandaag voorgesteld werd. "Tot 90 procent van het elektro-afval wordt illegaal verhandeld of verwerkt", luidt het. Geschat wordt dat de jaarlijkse afvalberg die door de elektro-industrie wordt veroorzaakt, zal toenemen van 41 tot 50 miljoen ton tegen 2017. Een groot deel van dat afval is vaak niet te recycleren.

20.000 kinderen op stortplaatsen

Maar dat is niet het enige probleem. "Door de giftige onderdelen houdt dat afval ook een gevaar in voor de gezondheid en het milieu", zegt Unep-directeur Achim Steiner. Volgens de organisatie zijn er ongeveer 20.000 kinderen die op stortplaatsen met elektro-afval werken. Uit dat afval halen ze de zeldzame metalen en de herbruikbare onderdelen, waardoor er giftige gassen vrijkomen.

Dergelijke stortplaatsen komen vooral voor in Afrika en Azië. In Afrika zijn die vooral in Ghana en Nigeria te vinden, en in grote mate ook in Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo. In Azië zijn vooral China, India, Pakistan en Bangladesh berucht om hun stortplaatsen.

Strengere regelgeving en controle

Veel van dat afval komt uit de Verenigde Staten en de Europese Unie. Nochtans is de export van schadelijk afval van EU- en OESO-lidstaten naar landen die geen lid zijn, verboden. Daarom wordt veel elektro-afval aangegeven als onschadelijk afval of tweedehandsspullen. Gebruikte batterijen worden zo bijvoorbeeld vaak aangegeven als plastic afval.

Om dat tegen te gaan, roept het Unep onder meer op tot strengere regelgeving en betere controle. "Door een betere internationale samenwerking en legislatieve coherentie, strengere nationale regelgeving en een betere toepassing ervan, kunnen we verzekeren dat de illegale handel in elektro-afval tot een einde komt", besluit Steiner.