Geoloog: “Aardbeving is naschok of cascade”

Het is normaal dat er na een zware aardbeving een reeks van naschokken volgen. “Maar die naschokken verminderen in tijd en in magnitude met de dagen en de weken na de hoofdschok”, zegt geoloog Manuel Sintubin. De zware aardbeving van vandaag in Nepal, valt dus niet meteen onder die theorie. “Als we dit zien als een naschok, dan is het wel een bijzonder zware naschok.”

Volgens de geoloog is er ook nog een andere mogelijkheid. “De schok vond iets verder naar het oosten plaats ten opzichte van de beving van 25 april. Wat het dus ook kan zijn, is dat je een soort cascade-effect krijgt van relatief zware aardbevingen die elkaar opvolgen en die elkaar eigenlijk een beetje aanvuren. We zien dat ook in andere breuksystemen in de wereld, waar bij hele zware aardbevingen een dergelijk cascade-effect kunt krijgen.”

Of het nu een naschok is of een “aangevuurde” aardbeving maakt volgens Sintubin weinig uit. “Het is een zware aardbeving die een gebied treft waar huizen staan die sowieso al structureel beschadigd zijn. Er is dus zeker kans op extra beschadigingen en extra slachtoffers.”