Indonesië en Maleisië willen boten met Rohingya niet

De Indonesische marine heeft een boot met 400 vluchtelingen uit Myanmar weggesleept van het Indonesische vasteland, terug naar internationale wateren. Ook buurland Maleisië wil voortaan vluchtelingenboten met Rohingya uit Myanmar de toegang weigeren.

Vanochtend heeft de Indonesische marine een boot met ongeveer 400 Rohingya-vluchtelingen uit de eigen territoriale wateren gesleept en opnieuw in volle zee gebracht. Die boot bevond zich in Indonesische territoriale wateren ten noorden van het eiland Sumatra. 

Volgens de Indonesische kustwacht hebben de vluchtelingen wel voedsel en drinken gekregen en waren ze niet in gevaar. De reden voor hun verdrijving is dat ze volgens Jakarta toch niet van plan waren om naar Indonesië te varen, maar wel naar een ander land.

Dat zal wellicht kloppen, want de meeste vluchtelingenboten met Rohingya proberen vooral om Maleisië te bereiken. Dat is ook een overwegend moslimland, maar veel welvarender dan Indonesië. 

Maleisië heeft nu echter ook aangekondigd dat het boten met vluchtelingen opnieuw uit de territoriale wateren zal slepen. De voorbije dagen zijn meer dan 2.000 Rohingya's aangekomen in Maleisië en Indonesië. Die landen vrezen nu een toevloed van nog meer bootvluchtelingen. Volgens humanitaire organisaties zouden er tot 8.000 Rohingya ronddobberen in gammele boten op de Indische Oceaan. Er zijn berichten dat steeds meer mensensmokkelaars hun "klanten" op boten in zee achterlaten omdat ze vrezen opgepakt te worden door de kustwachten van Thailand, Maleisië en Indonesië.

Meest vervolgde bevolkingsgroep

De vluchtelingen behoren tot de Rohingya, een staatloze moslimminderheid, die vervolgd wordt in het overwegend boeddhistische Myanmar. Volgens de Verenigde Naties gaat het om één van de meest vervolgde bevolkingsgroepen van de wereld.

Sinds afgelopen weekend zijn al 2.000 Rohingya aangekomen in Maleisië en Indonesië. Zondag nog moest de Indonesische kustwacht ruim 540 vluchtelingen redden, die met bootjes waren aangekomen voor de kust van de noordelijke provincie Aceh op Sumatra.

Meest gelezen