Laatste jaar kwart meer vacatures voor uitzendarbeid

In de voorbije twaalf maanden heeft de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB 26,7 procent meer vacatures ontvangen voor uitzendarbeid dan in de twaalf maanden voorafgaand aan april 2014. Dat blijkt uit het maandelijkse werkaanbodbericht van de VDAB.

In de twaalf maanden voorafgaand aan eind april ontving de VDAB 326.842 vacatures voor uitzendarbeid. Dat zijn er meer dan de 162.286 "gewone" vacatures (+4,4 procent) en de 90.078 vacatures via wervings- en selectiekantoren (+10,2 procent) samengeteld. Daarnaast waren nog 32.624 vacatures voor studentenjobs (+6,9 procent). De VDAB zegt wel dat sommige vacatures dubbel geteld kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze via verschillende kanalen onder licht aangepaste vorm verspreid werden.

Als verklaring voor het toenemende gebruik van uitzendarbeid als aanwervingsmechanisme, verwijst de VDAB naar de voorzichtigheid in een langzaam herstellende economie en naar het wegvallen van de proefperiode voor arbeiders. Dat laatste was een gevolg van het vorig jaar ingevoerde eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.