Leffingeleuren wordt kleinschaliger

Het muziekfestival Leffingeleuren gaat voor een kleinschaliger project, maar een breder aanbod. "Er ging een onevenredig deel van ons jaarbudget naar onze fixatie op grote namen voor het festival", zegt organisator Lode Pauwels.

Teruggaan naar de roots. Zo stelt Leffingeleuren het nieuwe concept voor. Mensen ontmoeten, genieten van muziek en jong talent ontdekken, worden de centrale thema's voor deze 39e editie. Dat zal zich ook laten voelen in de programmatie.

"We zijn steeds het festival van de ontdekking geweest, en zullen dit nog meer gaan benadrukken met jonge, talentvolle bands, uit binnen- en buitenland", zegt Lode Pauwels. "Grote, dure namen, zullen dus niet op de affiche staan, wel de grote namen van morgen."

Grote tent verdwijnt

Ook de opstelling verandert. De grote tent verdwijnt en er komt een kleine tent dichter bij de kerk, het epicentrum van Leffingeleuren. In de buurt komt nog één betalend podium en een gratis podium. Er zal ook meer animatie voorzien worden.

"Tot vorig jaar had 99 procent van de bezoekers een ticket voor het festival. We willen dat terug veranderen en meer mensen naar Leffinge lokken. We mikken op 5.000 betalende bezoekers, maar zijn overtuigd dat er in totaal tot 10.000 mensen kunnen en zullen afzakken", klinkt Pauwels zelfzeker. "We maken deze oefening om een gezonde organisatie te blijven."

Het grote aanbod aan megafestivals langs de ene kant, en het overaanbod aan gratis evenementen, noopt de organisatie tot deze keuze. Het budget zal ongeveer gehalveerd worden, maar breder gebruikt worden. Dat betekent dus dat er zeker ruimte is voor vernieuwingen.

Samenwerking met Beaufort en Barco

Zo gaat het festival samenwerken met kunstenfestival Beaufort die de finissage, op 20 september, zal houden op Leffingeleuren. Dat gebeurt onder meer met een hommage van Roland Van Campenhout en Serge Feys aan de muzikale Amerikaanse duizendpoot Moondog die in 1999 overleed.

Leffingeleuren gaat ook in zee met technologiereus Barco. Het Kortrijkse bedrijf zal voor een primeur zorgen met een nieuwe opstelling die bezoekers een optreden zullen laten meebeleven onder de noemer "immersive".

"Het wordt een proefproject, maar laat ons toe om volgend jaar bijvoorbeeld optredens te streamen op andere festivals of vice versa", klinkt het. Leffingeleuren vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 20 september.