Mechelen en Molenbeek gaan samenwerken in strijd tegen extremisme

De gemeenten Mechelen en Molenbeek gaan samenwerken in de strijd tegen het extremisme, met onder meer een uitwisseling van politieagenten en straathoekwerkers. Dat hebben burgemeesters Bart Somers (Open VLD) en Francoise Schepmans (MR) aangekondigd op een gemeenschappelijke persconferentie in het gemeentehuis van Molenbeek.

Concreet hebben beide burgemeesters zeven afspraken gemaakt voor een nauwere samenwerking. Eerst zal burgemeester Schepmans een tegenbezoek brengen aan de stad Mechelen. Op politievlak gaan vanaf de zomer ambtenaren bij de recherche op bezoek in de andere gemeente om te leren uit de ervaringen van hun collega's.

"Uit Mechelen is gelukkig nog geen enkele strijder vertrokken naar Syrië of Irak. Maar we willen wel weten hoe men hier in Molenbeek mee omgaat", zegt korpschef Yves Bogaerts van de Mechelse politie. Op termijn kunnen ook politieagenten op straat verschijnen om bijvoorbeeld een Mechelse verdachte in Molenbeek te volgen. Een derde afspraak betreft de uitwisseling van straathoekwerkers, die elkaar concrete tips kunnen geven van al dan niet succesvolle methodes.

Sociale organisaties en cameranetwerken

Somers en Schepmans waren elk geïnteresseerd in een sociale organisatie bij hun collega: Mechelen gaat het werk van de Molenbeekse vzw Lutte contre l'exclusion sociale onder de loep nemen, terwijl Molenbeek zich wil laten inspireren door het Mechelse Jeugdhuis, dat al sterk heeft bijgedragen tot de integratie van een aantal uiteindelijk succesvolle burgers.

Beide gemeenten willen ook kijken wat ze kunnen leren van elkaars cameranetwerken. Molenbeek ten slotte zou de komende jaren sterk inzetten op de inrichting van de publieke ruimte en de gemeente wil hiervoor haar licht opsteken in Mechelen.

Meest gelezen