Michel "erg optimistisch" over rechtstreekse vlucht Brussel-Japan

Premier Charles Michel (MR) is erg optimistisch over de invoering van een rechtstreeks vlieglijn tussen Brussel en Tokio. Dat verklaarde de premier na een onderhoud dat hijzelf en vicepremier Kris Peeters (CD&V) hadden met All Nippon Airways (ANA), een van de twee grootste maatschappijen van Japan.

Het dossier over de rechtstreekse vliegverbinding is niet nieuw en een officiële toezegging kregen Michel en Peeters niet te horen, maar de premier gelooft dat de missie deze week in Japan de zaak zeker een duw in de rug heeft gegeven.

"Ik ben erg optimistisch", zei de premier na afloop van het "positieve en constructieve" onderhoud. "Ik denk dat we dicht bij het doel staan". Dat optimisme put de premier ook uit het feit dat momenteel veeleer oplossingen worden gezocht voor de details van de operatie.

Deze zomer beslissing

ANA zou deze zomer de knoop doorhakken, maar naar verluidt staat Brussel bovenaan de prioriteitenlijst in Europa. De premier onderstreept het belang van een directe lijn op het vlak van zakenreizen, maar ook op toeristisch vlak heeft Brussel belangrijke troeven: voor binnenlandse bezoeken én als toegangspoort naar Europa.

Momenteel reizen er ongeveer 120.000 passagiers per jaar tussen beide hoofdsteden. Michel verwacht niet dat ANA dagelijks op Brussel zou vliegen, meermaals per week moet wel tot de mogelijkheden behoren. Minder zou alvast niet interessant zijn voor zakenmensen. Ook voor de viering van 150 jaar diplomatieke relaties tussen België en Japan zou het een mooi symbool zijn, vindt de eerste minister.

Minister van Economie Kris Peeters herinnert dat het ter ziele gegane Sabena tot 2001 vier vluchten per week uitbaatte. "Deze lijn was bovendien winstgevend. Dat hier nu een vervolgverhaal op kan komen, kunnen we enkel toejuichen", aldus Peeters.