Nieuwe gesprekken over eenmaking Cyprus

Op Cyprus worden de gesprekken over een eenmaking van het eiland opnieuw opgestart. Dat heeft VN-gezant voor Cyprus Espen Barth Eide bekendgemaakt na een diner met president Nikos Anastasiadis en de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci.
Akinci, Eide en Anastasiades.

Sinds 1974 is Cyprus verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Dat Turkse deel wordt alleen door Turkije erkend. De voorbije jaren waren er al pogingen om het land te herenigen, maar die zijn op niets uitgelopen. De laatste gesprekken werden in oktober vorig jaar stopgezet na een twist over de rechten om de mogelijke olie- en gasreserves voor de kust uit te baten.

De nieuwe dynamiek is mogelijk gemaakt door de verkiezingen vorige maand in Turks-Cyprus waarbij de centrumlinkse Akinci de hardliner Dervis Eroglu duidelijk versloeg. Het diner met Eide was de eerste keer dat Anastasiadis en Akinci elkaar ontmoetten.

"Ik denk dat dit een unieke gelegenheid is die we moeten grijpen", zei Eide na het diner. "Het is een plezier samen te werken met twee leiders die hard willen werken aan een gemeenschappelijke uitdaging die alleen door een gemeenschappelijke inspanning opgelost kan worden."

De gesprekken zullen vrijdag al van start gaan met een uitwisseling van ideeën en het vastleggen van een kader en een agenda voor de onderhandelingen.

Beide leiders hebben ook beloofd dat ze naast de onderhandelingen werk willen maken van concrete stappen die het vertrouwen tussen beide partijen moeten versterken.

Buiten het gebouw waar de twee leiders hun ontmoeting hielden, kwamen verschillende honderden demonstranten bijeen om een oplossing te eisen voor de verdeeldheid van het land. Ze droegen borden met "Een oplossing nu" in het Turks, Grieks en Engels.