Nieuwe zware aardbeving treft Nepal

Nepal is opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 7,4. De beving werd net als de vorige keer gevoeld tot in de Indiase hoofdstad New Delhi. Er zijn ook al meerdere, zware naschokken gevoeld. Officieel zijn er in Nepal al tientallen doden gevallen en zijn er ruim 1.000 gewonden. Ruim twee weken geleden werd het land al zwaar getroffen door een beving met een kracht van 7,9. Toen vielen er meer dan 8.000 doden.

De beving deed zich voor op 15 kilometer onder het aardoppervlak, in de buurt van het basiskamp van de Mount Everest, in het oosten van Nepal nabij de grens met Tibet. De aardbeving was voelbaar tot in buurland India en Bangladesh.

In de eerste berichten was sprake van een kracht van 7,1, maar het Amerikaanse seismologische instituut (USGS) trok dat op naar 7,4. Snel daarna volgden er naschokken van 5,6 en 5,4. En binnen het uur volgden nog schokken met een kracht van 5,2 en 5,0.

Officieel zijn er in Nepal al tientallen doden gevallen en zijn er ruim 1.000 gewonden. In de Indiase deelstaat Bihar vielen 5 doden en in het noorden van Tibet 1 dode, nadat er stenen op een auto vielen. De meeste slachtoffers in Nepal vielen in gebouwen die twee weken geleden al zwaar beschadigd raakten en die het nu helemaal begaven.

"Je kon de angst zo aflezen"

Volgens getuige Rose Foley, die voor Unicef werkt in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, voelde de nieuwe aardbeving als "een boot op ruige zee". "Het schudden leek maar voort te duren. Onze gedachten gaan uit naar alle kinderen in dit land, die al aan het lijden waren. Dit kan hen nog kwetsbaarder maken."

Ook BBC-correspondent Simon Cox voelde de beving goed in Kathmandu. "De beving duurde zo'n 25 seconden: de grond en gebouwen bewogen, en de vogels begonnen te fluiten. Er was een naschok en mensen stonden buiten te huilen. Iedereen bleef kalm maar je kon de angst zo aflezen."

De luchthaven van Kathmandu is er ook even gesloten geweest, maar zou intussen weer opnieuw open zijn.

Paniek in de luchthaven

Onderstaand filmpje toont de paniek op de luchthaven van Nepal. "Honderden aanwezigen reppen zich naar buiten."