Obama's presidentiële bibliotheek komt in Chicago

De bibliotheek en museum voor huidig president Barack Obama zal in zijn thuisstad Chicago worden gebouwd. Dat heeft de Obama Foundation meegedeeld. Ook New York en Hawaii werden genoemd als mogelijke plaats.

Het is een traditie dat elke president na zijn vertrek uit het Witte Huis een museum en bibliotheek krijgt waar alle documenten en verslagen over zijn ambtstermijn verzameld worden.

Dat is ook zo voor president Obama. De ngo die zich daarmee bezighoudt, kon kiezen uit drie projecten van steden die belangrijk zijn geweest voor de president. Het ging om zijn geboorteplaats Hawaii, Chicago en New York. 

"Alles in mijn leven kwam samen en ik werd pas echt een man nadat ik verhuisd was naar Chicago", zei president Obama in een videoboodschap die de keuze voor de stad aankondigde.

Obama groeide op in Hawaii, liep school in New York, maar veel belangrijke zaken gebeurden er in Chicago, waar hij zijn carrière begon in sociaal werk voor achtergestelde buurten. In die stad leerde hij ook zijn vrouw Michelle -zijn bazin- kennen en werden zijn twee dochters geboren. 

De president zal begin 2017 de leiding over de VS overdragen aan zijn opvolger die volgend jaar verkozen zal worden. De bibliotheek en het museum voor Obama zullen in 2020 of 2021 geopend worden. Wellicht al dat heel wat volk naar Chicago trekken.