Oude Belgische nummerplaten verdwijnen in sneltempo

De oude Belgische nummerplaten verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Al bijna twee op de drie bestuurders rijden met een Europese nummerplaat rond. Die werden vijf jaar geleden ingevoerd om voertuigen in heel Europa sneller te kunnen identificeren.

"Als je nog een oude nummerplaat hebt en je koopt een nieuwe auto, dan verander je van nummerplaat", zegt Thomas De Spiegelaere van de Dienst Inschrijvingen voor Voertuigen. "Eens je een nieuwe plaat hebt, dan houd je die zoals het vroeger was. Dan blijft die nummerplaat aan de eigenaar gelinkt."

Sinds vorig jaar kan je ook een gepersonaliseerde Europese nummerplaat aanvragen, een combinatie van letters en cijfers die je zelf kiest. Die kost 1.000 euro. In 1 jaar tijd hebben meer dan 7.000 Belgen zo'n nummerplaat gekocht.