Protest in Burundi breidt uit

De protesten in de Burundese hoofdstad Bujumbura breiden uit. Duizenden mensen zijn op straat gekomen om te protesteren tegen de kandidatuurstelling van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn. De politie heeft met scherp op de betogers geschoten en daarbij is een dode gevallen.

In de wijk Buterere werden het huis van een regeringsmedewerker en regeringsvoertuigen in brand gestoken. "De situatie wordt elk uur erger en de politie schiet met scherp", zegt de mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa.

Elders in de stad vielen gisteravond nog eens twee doden toen een granaat, onopzettelijk, tot ontploffing kwam. Volgens buurtbewoners zijn de twee slachtoffers lid van de Imbonerakure, de jongerenmilitie van regeringspartij CNDD-FDD. Al maanden doen hardnekkige geruchten de ronde dat zij bewapend worden.

De balans staat daarmee op zeker 22 doden en meer dan 200 gewonden. Dat de politie, opnieuw, betrokken is bij geweld tegen betogers, lijkt erop te wijzen dat de Belgische boodschap, over de opschorting van de financiële hulp aan de politie, nog niet is aangekomen bij het regime.

De grondwet van het arme Centraal-Afrikaanse land beperkt, in dubbelzinnige bewoordingen, het aantal ambtstermijnen voor een president tot twee. Dat staat eenduidig in het vredesakkoord van Arusha, uit 2000, dat een einde maakte aan de burgeroorlog en de basis vormde voor de grondwet. Bij de start van zijn campagne, afgelopen maandag, gaf Nkurunziza te kennen dat Arusha een "gewone wet" is, en niet te verwarren is met de grondwet.