Schilderij van Picasso en beeldhouwwerk van Giacometti breken veilingrecords

Het schilderij "Les femmes d'Alger" van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is tijdens de lenteveiling van Christie's in New York voor 179,3 miljoen dollar (160,8 miljoen euro) verkocht. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit werd geveild.

Het anderhalf meter brede olieverfschilderij "Les femmes d'Alger" (Version 0) uit 1955 beeldt in felle, door geel gedomineerde kleuren een harem van vier dames af met ontblote boezem. Het werk is een menging van kubistische abstractie en realisme.


Tot nu toe gold de triptiek "Three Studies of Lucian Freud" van Francis Bacon als duurst geveilde werk ooit. Tijdens de herfstveiling van 2013 van Christie's veranderde het voor 142,4 miljoen dollar van eigenaar.
 

Ook recordbedrag voor beeld van Giacometti op lenteveiling New York

L'Homme au Doigt" (Man Pointing) van Alberto Giacometti is het duurst geveilde beeldhouwwerk ooit. De bronzen sculptuur werd op de lenteveiling van Christie's in New York verkocht voor 141,3 miljoen dollar (126,7 miljoen euro).


Het vorige record voor een beeld stond op 104,3 miljoen dollar. Dat bedrag werd in 2010 op een veiling van Sotheby's in Londen neergeteld voor de sculptuur "L'Homme qui marche", eveneens van de Zwitserse schilder en beeldhouwer Giacometti.
Het levensgrote beeld (1m77) "L'Homme au Doigt" was door veilingexperts op een waarde 130 miljoen dollar geschat.