Spoorvakbond staakt op 28 mei en dreigt met maandelijkse herhalingen

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) gaat donderdag 28 mei staken. Dat bevestigt de kleinere vakbond van treinbestuurders in een persbericht. "Indien nodig zal er elke maand een stakingsaanzegging ingediend worden tot eind 2015."
Nicolas Maeterlinck

De voornamelijk Franstalige bond, die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS vertegenwoordigt, eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders.

In maart werd nog een stakingsaanzegging opgeschort om voorrang te geven aan de dialoog, maar die is volgens de vakbond totaal afwezig. "Keer op keer heeft het ASTB de goede wil getoond om de dialoog aan te gaan", luidt het in het persbericht. "Daar tegenover staat duidelijk dat de directies van HR-Rail en Transport, alsmede het kabinet van de minister, gekozen hebben om stilzwijgen en onverschilligheid te handhaven. We moeten vandaag vaststellen dat er geen mogelijkheid tot dialoog meer bestaat."

De vakbond roept zijn leden daarom op om het werk neer te leggen van woensdag 27 mei om 22 uur tot vrijdag 29 mei om 3 uur 's ochtends.

"De directie van de NMBS draagt de volle verantwoordelijkheid voor dit sociaal klimaat alsmede voor de stakingsacties die in de loop van volgende weken en maanden zullen plaatsvinden", besluit het ASTB.

Vlaamse ACOD plant geen spoorstaking

De socialistische spoorvakbond ACOD laat intussen weten langs Vlaamse kant niet te staken tegen de plannen van spoorbaas Jo Cornu. Die wil een onderzoek naar de productiviteit van het NMBS-personeel. "Het personeel heeft beslist niet in te gaan op deze provocaties en het overleg af te wachten", aldus Jean Pierre Goossens, voorzitter van het Vlaams ACOD Spoor. Aan Franstalige kant is het overleg blijkbaar wel nog aan de gang.