Sri Lanka beschermt als eerste al zijn mangrovebossen

Sri Lanka wordt het eerste land ter wereld dat al zijn mangrovebossen gaat beschermen. Mangroven bestaan uit struiken en bomen en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Ze komen voor in tropische regio’s langs deltagebieden met een zoute bodem.

De bedoeling is om mensen op te leiden, gebieden te herbeplanten en microkredieten te verstrekken om projecten te financieren. Er komt ook een wettelijk kader voor de bescherming van mangroves. De komende 5 jaar wordt in totaal 3,4 miljoen Amerikaanse dollar vrijgemaakt.

De Sri Lankaanse president Maithreepala Sirisena vindt het de verantwoordelijkheid van alle overheidsinstellingen, privé-instellingen, ngo’s, onderzoekers en burgers om de mangroves te beschermen. Natuurliefhebbers hopen nu dat ook andere landen het voorbeeld van Sri Lanka gaan volgen.

Mangroves worden gezien als één van de meest bedreigde leefgebieden ter wereld. Sinds de vorige eeuw is al meer dan de helft ervan verloren gegaan. Een VN-rapport waarschuwde in 2012 nog dat veel mangrovebossen geveld worden om plaats te maken voor garnaalkwekerijen. Mangroves zijn niet alleen nuttig om koolstof op te slaan, ze bieden ook bescherming bij natuurrampen, zoals bleek na de tsunami in 2004.