Twee ministers en hoofd inlichtingendienst treden af in Macedonië

De Macedonische premier Nikola Gruevski, heeft onder druk van de publieke opinie, zijn ministers van Binnenlandse Zaken, Gordana Jankulovska, en van Transport en Communicatie, Mile Janakievski, laten aftreden. Later vandaag stemt het Macedonische parlement over hun vervanging.

Ook het hoofd van de nationale inlichtingendienst, Saso Mijalkov, heeft ontslag genomen, bericht de nationale zender MRT. Hij verantwoorde zijn ontslag "in het belang van Macedonië, om de politieke crisis op te lossen".

De ontslagen komen er na een bloedig weekend, waarbij het in de noordelijke stad Kumanovo tot een confrontatie kwam tussen gewapende Albanezen en de Macedonische politie. Acht agenten en 14 indringers kwamen om het leven.

De oppositie in Macedonië roept intussen op tot protesten die moeten leiden tot de val van de regering-Gruevski. Sommige critici beschuldigen hem er zelfs van de onlusten van het afgelopen weekend in scene te hebben gezet, om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen rond corruptie en een afluisterschandaal.
Of het opgeven van enkele ministers de rust zal doen weerkeren, is niet zeker. De oppositie kondigt voor zondag een protestmanifestatie aan.