Voormalige CIA-agent tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor lekken van geheime informatie

Jeffrey Sterling, een gewezen CIA-agent die schuldig was bevonden aan het lekken van vertrouwelijke informatie, is veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar. Hij zou in 2003 informatie over een geheime operatie in Iran hebben doorgespeeld aan een journalist van de krant New York Times.

De 47-jarige Sterling zou de journalist James Risen, winnaar van een prestigieuze Pulitzerprijs, hebben verteld over het plan van de CIA om Iran valse informatie te geven en zo het Iraanse nucleaire programma in de war te sturen. Risen gebruikte die informatie vervolgens in een artikel en in zijn boek "State of War".
De publicatie van de info zou volgens de autoriteiten het leven van de betrokken agenten in gevaar hebben gebracht en de operatie hebben doen mislukken. De informatie die in het boek van Risen staat, kan volgens het gerecht enkel van Sterling komen.


De rechtbank in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia, had hem daarvoor eerder dit jaar al schuldig bevonden aan onder meer "spionage". Het is nog niet duidelijk of Sterling, die van 1993 tot 2002 voor de inlichtingendienst werkte, in beroep zal gaan tegen zijn veroordeling.


De zaak had heel wat aandacht gekregen nadat Risen door het ministerie van Justitie verschillende malen opgeroepen werd om te komen getuigen. De journalist legde de dagvaarding echter telkens naast zich neer en zwoer nog eerder naar de gevangenis te gaan dan zijn bron vrij te geven. Uiteindelijk werd beslist om hem niet op te roepen als getuige in het proces.