Werken van Picasso en Giacometti breken alle records

160,8 miljoen euro, zoveel geld heeft het schilderij "Les femmes d'Alger" van Picasso opgeleverd tijdens de lenteveiling van Christie's in New York. Het is meteen ook het duurste schilderij ooit geveild. En het bleef niet bij dat record. Ook het record voor het duurste beeldhouwwerk moest eraan geloven. Voor 126,7 miljoen euro veranderde "L'Homme au doigt" van Alberto Giacometti van eigenaar.

Het vorige record voor een beeld stond sinds 2010 op naam van de sculptuur "L'Homme qui marche", eveneens een kunstwerk van Giacometti. Voor dat beeld werd toen 93 miljoen euro neergeteld.

"L'Homme au doigt" doet dus ruimschoots beter. Het overtreft zelfs de verwachtingen, want voor aanvang werd het levensgrote beeld van 177 centimeter nog geschat op 130 miljoen dollar omgerekend is dat 116 miljoen euro.

Ook schilderij van Picasso schrijft veilingsgeschiedenis

De miljoenendans werd eerder op de avond al ingeleid door "Les femmes d'Alger" van Pablo Picasso.

Het anderhalf meter brede olieverfschilderij uit 1955 beeldt in felle, door geel gedomineerde kleuren een harem van vier dames af met ontblote boezem. Het werk is een vermenging van kubistische abstractie en realisme. Het is het laatste werk uit een reeks van vijftien schilderijen, die aangeduid worden met de letters A tot O.

Tot nu toe gold de triptiek "Three Studies of Lucian Freud" van Francis Bacon als duurst geveilde werk ooit. Tijdens de herfstveiling van 2013 van Christie's veranderde het voor 127 miljoen euro van eigenaar. 

Meest gelezen