Wie wou, kon in maart 11 procent besparen op energiefactuur

Het blijft lonen om van energieleverancier te wisselen. Een gemiddeld Vlaams gezin kon in maart 11 procent besparen op de factuur van elektriciteit en aardgas door te wisselen naar de goedkoopste leverancier, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Concreet kon een gemiddeld gezin 220 euro besparen op de jaarfactuur door in maart te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier: 86 euro op de elektriciteitsfactuur en 134 euro op de aardgasfactuur in vergelijking met het gemiddelde aanbod op de markt. Een kmo kon 10 procent besparen: 910 euro op elektriciteit, en 573 euro op aardgas.

Dat prijsvoordeel heeft de consument vooral te danken aan de prijsbrekers. "Die proberen zich scherp in de markt te zetten", aldus Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking van de VREG.

12 procent wisselde

Consumenten bleven ook in 2014 gebruik maken van de mogelijkheid om van leverancier te veranderen en aan meer gunstige voorwaarden stroom of aardgas te krijgen.

Bijna 12 procent van de klanten wisselde vorig jaar van elektriciteitsleverancier. Dat is niet op het recordniveau van 2012 en 2013, maar nog steeds hoog. Voor aardgas gaat het om bijna 14 procent van de klanten. "De markt is dus niet aan het inslapen", aldus Van Evercooren.

Uit het marktrapport blijkt nog dat de overgrote meerderheid van de gezinnen kiest voor contracten van één jaar. Contracten met een vaste energieprijs genieten duidelijk de voorkeur, zeker voor elektriciteit.