"Er is geen toverstokje om een taxshift mee te organiseren"

Voor Open VLD-voorzitter Gwendolin Rutten zou het goed zijn als de taxshift op federaal vlak er nog voor de zomer komt, maar als dat niet geval is , is het voor haar ook goed. Belangrijk is dat het om goede, slimme maatregelen gaat. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet zich eerder in dezelfde zin uit.

"Vooral in de media lijkt het of men ongeduldig zit te wachten op een grootmis rond de taxshift, maar zo gaat dat natuurlijk niet", zei Rutten in Villa politica. "Er is geen toverstokje om hocus pocus een grote tax shift mee te organiseren." 

"We moeten er rustig over nadenken", zo zei ze, "voor de zomer lijkt me een mooie deadline, maar het is in de politiek niet verstandig om met deadlines te werken, dus als het na de zomer is, ook goed. Het moet vooral goed werk zijn, en goed werk wil zeggen dat we onze economie en ons pril economisch herstel echt volle kracht geven."

Overigens is Rutten niet echt wild van de taxshift. De eerste doelstelling van een liberale regering is de belastingen algemeen te verlagen, zo zei ze, en de staatsuitgaven te verminderen. Als de taxshift daar een onderdeel van is, is dat goed, maar ze begrijpt de euforie over de taxshift niet. Als je het een vestzak-broekzak-operatie noemt, waarbij je met de ene hand geeft wat je met de andere hand neemt, dan klinkt het al heel wat minder aantrekkelijk, zo zei ze. Maar Open VLD zal haar engagementen nakomen, aldus Rutten, maar het moeten slimme maatregelen zijn.  

Van Overtveldt en Vuye

Het was premier Charles Michel die eerder had gezegd dat de tax shift voor de zomer afgehandeld moest zijn. Maar ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft inmiddels al gezegd dat voor hem de substantie primeert op de timing. de zomervakantie is voor hem geen strikte deadline, maar het leek hem wel haalbaar en wenselijk. Alles zal afhangen van de gesprekken binnen de regering, zo zei hij.

Ook Hendrik Vuye, fractieleider voor N-VA in de Kamer, benadrukte in "Het kibbelkabinet" dat de taxshift een zeer moeilijke technische operatie is, die niet in een paar weken tijd kan worden uitgewerkt. "Voor de zomer kan dat maximaal in de grote lijnen zijn, maar die concreet uitwerken in wetsontwerpen, dat is een werk dat meerdere jaren zal duren." Vervolgens voegde Vuye er nog aan toe dat men tijdens dat proces ook nog eens kan kijken waar bespaard kan worden op de werking van het staatsapparaat. "En dan denk ik bijvoorbeeld aan de sociale zekerheid."

CD&V

Vooral CD&V is vragende partij voor een snelle uitwerking van de taxshift, om de sociale onrust in te perken, maar ook daar lijkt de zomer geen absolute deadline. Fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten zei vanmorgen dat de eerste wetten over de taxshift voor het einde van het jaar goedgekeurd moeten zijn. Verherstraeten zei dat de minister van Financiën bezig is met een verkenningsronde en dat hij verwacht dat het tempo de komende weken zal versnellen.