"Hoe meer elektrische laadpalen, hoe liever"

Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft in "Volt" nogmaals benadrukt dat ze tegen juli een plan rond de elektrische laadpalen in Vlaanderen klaar wil hebben. "Zo zullen gemeenten moeten zeggen op welke plaatsen laadpalen moeten komen", aldus Turtelboom in "Volt". Hoeveel laadpalen er in totaal moeten bijkomen, kan ze moeilijk zeggen. "Het moeten er gewoon voldoende zijn."

In "Volt" werd vanavond nagegaan of Vlaanderen wel klaar is voor de komst van de elektrische wagen. "In België staan er in totaal 3.500 laadpalen", stak Turtelboom van wal. "Van die 3.500 is er maar een derde publiek toegankelijk", nuanceerde Byron Soulopoulos, voorzitter van Tesla Club Belgium, vrijwel meteen. "Twee derde zit achter een slagboom verscholen omdat ze eigendom zijn van bedrijven."

Ter vergelijking, in de Nederlandse stad Amsterdam alleen al staan er zo'n 2.200 laadpalen. Zo goed als in elke straat zijn er oplaadpunten beschikbaar, want wie een elektrische wagen aankoopt kan zo'n laadpaal dicht bij huis aanvragen.

"In België zijn er inderdaad heel wat minder laadpalen dan in Nederland en de Scandinavische landen", geeft Turtelboom ook toe. "We hebben echter een grote ambitie op vlak van elektrische wagens en vooral op vlak van milieuvriendelijkere wagens. Al hebben we wel nog een hele weg af te leggen."

"18.000 laadpalen nodig"

Als België de "elektrische trein" niet wil missen, zijn er volgens Jan Christiaens van Mobiel 21 (een beweging voor duurzame mobiliteit nvdr.) tegen 2020 zeker 18.000 laadpalen nodig. "2020 is nog een eindje weg maar we moeten nu handelen, anders is het te laat."

Die actie zal er nu dus komen, aldus Turtelboom. "We hebben al een aantal zaken gedaan: zo is de verkeersbelasting voor een elektrische wagen al erg laag. En ik wil dus nog verder gaan in de vergroening van de verkeersfiscaliteit, want daar geloof ik echt in."

"Zo moeten we meer laadpalen hebben. We krijgen meer en meer aanvragen van commerciële firma's die laadpalen willen plaatsen, nu is het aan ons om de laadpalen sneller te plaatsen."

Hoeveel laadpalen er in totaal bijkomen, wil Turtelboom niet gezegd hebben. "We moeten inderdaad naar de 18.000 gaan, maar het is moeilijk om vandaag te zeggen dat we dat gaan halen. Maar hoe meer hoe liever."

"Concreet plan tegen juli"

Turtelboom wil nu tegen juli een concreet plan hebben. "Ik ben nu een paar maanden verantwoordelijk voor de uitrol van de elektrische wagens. Tegen juli wil ik een plan klaar hebben zodat we na de zomer met de uitrol kunnen beginnen."

Ten slotte benadrukte Soulopolous dat steden en gemeenten een duidelijk signaal moeten krijgen van de overheid. Ze moeten weten dat ze laadpalen mogen aanvragen, anders gaan ze dat niet doen. En dat is alvast een van de punten die Turtelboom concreet in haar plan wil opnemen. "Gemeenten gaan echt moeten zeggen op welke plaatsen er laadpalen moeten komen. Dat zit duidelijk in ons plan voor juli."

Meest gelezen