"Maatregelen getroffen voor 770 Belgen in Burundi"

Buitenlandse Zaken heeft een aantal maatregelen genomen om de veiligheid van de Belgen in Burundi te verzekeren. Dat stelt minister Didier Reynders (MR). In Burundi heeft het leger vandaag de afzetting van president Pierre Nkurunziza aangekondigd.

Ongeveer 770 Belgen met een verblijfplaats in Burundi zijn opgenomen in het crisisplan van de ambassade. Ze worden verzocht thuis te blijven, er een verhoogde waakzaamheid op na te houden, de actualiteit nauwgezet te volgen, samenscholingen te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten en de ambassade van België op te volgen.

Intussen werd ook het reisadvies aangepast: alle reizen naar het land worden afgeraden.

Reynders roept alle partijen op terughoudend te zijn en geen geweld te gebruiken. "De legitimiteit van de macht kan alleen komen van het volk via een stemming. Het is het daarom van essentieel belang dat alle betrokkenen snel de voorwaarden vervullen om vreedzame, inclusieve en transparante verkiezingen te organiseren, in de geest van de Arusha-akkoorden."