"Nakend akkoord met politiebonden zal tijdelijk karakter hebben"

De nieuwe uitzonderingsregeling die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) momenteel uitwerkt met de politiebonden, zal slechts tijdelijk van kracht zijn. Dat heeft Jambon vanmiddag in de Kamer verklaard.

Jambon en de politiebonden leggen momenteel de laatste hand aan een regeling waardoor bepaalde agenten vier jaar voor hun vervroegde pensioenleeftijd al kunnen stoppen met werken. Een overgangsregeling drong zich op nadat het Grondwettelijk Hof vorige zomer het pensioenregime voor de meeste agenten op de schop nam.

Een oplossing is intussen in de maak. Vandaag zitten Jambon en de vakbonden opnieuw samen in de hoop te kunnen afkloppen.

Overgangsregeling

Concreet komt er een systeem van non-activiteit, specifiek voor mensen die voor de uitspraak van het Grondwettelijk Hof al een "preferentiële vervroegde pensioenleeftijd" van 54, 56 of 58 jaar genoten. Zij zullen vier jaar voor een mogelijk vervroegd pensioen kunnen stoppen met werken.

Op dit moment betekent dat dus op 58, na het optrekken van de leeftijd naar 63 wordt dat op 59. Agenten die kiezen om op non-actief te gaan, krijgen dan degressief wachtgeld in functie van hun loopbaan, maar bouwen geen pensioenrechten meer op.

"Slechts tijdelijk"

Maar dat is dus slechts tijdelijk, onderstreepte Jambon, nadat coalitiepartners CD&V en Open VLD zich hadden afgevraagd hoe een nieuwe uitzonderingsregel te rijmen valt met het voornemen van de regering om komaf te maken met de vele uitzonderingsregimes.

"Zoals gesteld in het regeerakkoord geldt het stelsel van non-activiteit slechts tot aan alle regelingen van vervroegde uittreding in de openbare sector een einde wordt gesteld", verzekerde Jambon de Kamerleden Sonja Becq (CD&V) en Katja Gabriëls (Open VLD) nog. Volgende maand start het nieuwe Nationale Pensioencomité met de besprekingen daarover.

Voor alle agenten komt er trouwens -permanent- de mogelijkheid om vanaf 58 om een aangepaste betrekking te vragen.

Groen licht in Kamer

Vanavond keurde de Kamer trouwens de overgangsregeling goed voor agenten die op het moment van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof al voldeden aan de oude leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. Zij zullen wel nog van de oude regels kunnen genieten.

"Het is goed dat de regering denkt aan een overgangsmaatregel, maar dit institutionaliseert de onzekerheid doordat het Grondwettelijke Hof dit opnieuw kan schrappen", stelde oppositielid Karin Temmerman (SP.A). "Hiermee nemen we de onrust niet weg", bevestigde CD&V-collega Sonja Becq, die aandrong op een snelle globale regeling, inclusief duidelijke afspraken rond de zware beroepen.

De overgangsregeling kreeg vanavond in de Kamer groen licht van meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD, maar ook van Groen, Ecolo, PVDA en Vlaams Belang. PS, SP.A en FDF onthielden zich.