"We horen vreugdekreten en schoten"

In Burundi zijn er na de berichten over de staatsgreep vreugdekreten en schoten te horen. Dat zegt Thijs Van Laer van 11.11.11, momenteel in de hoofdstad Bujumbura, aan VRT Nieuws. Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo hoopt dat de escalatie van geweld nu zal stoppen.

Kort na de middag doken de eerste berichten op over een militaire staatsgreep in het Centraal-Afrikaanse land Burundi. Daar vinden al enkele weken protesten plaats tegen president Pierre Nkurunziza omdat hij een derde ambtstermijn ambieert. Dat zou namelijk in strijd zijn met de grondwet.

"Het is zeker bevestigd dat op de publieke radio een bericht is geweest van majoor-generaal Godefroid Niyombare die een staatsgreep afkondigt", zegt Van Laer. "We horen momenteel vreugdekreten en schoten in de stad. Het is nog niet duidelijk wat daar achter zit."

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft over de gespannen toestand in Burundi gesproken in de Kamer.

"De eerste prioriteit is de escalatie van het geweld te doen stoppen, en wij hopen dat de escalatie die er de voorbije weken geweest is, zal stoppen", zo zei hij. "Een tweede element is dat het voor ons cruciaal is dat het de Burundezen zijn, die zelf de keuze maken over de toekomst van hun land. Maar dat zij ook die keuze moeten maken op een moment waar er geen geweld is en geen onderdrukking is van de bevolking."

De Croo beloofde dat ons land Burundi zal helpen bij de uitbouw van de democratie.