AB verwelkomt 80.000 nieuwe werkneemsters

Op het dak van de AB in Brussel staan sinds kort bijenkasten met plaats voor 80.000 bijen. Met het initiatief wil de cultuurtempel aantonen oog te hebben voor de stedelijke biodiversiteit.
Copyright © Stephen Dalton / Minden Pictures

Wie honing uit hartje Brussel wil proeven, kan binnenkort terecht in de AB. Op het dak van het gebouw staan sinds deze week verschillende bijenkasten. Die huisvesten alles samen 80.000 bijen die elke week het bezoek van een professionele imker krijgen.

Volgens de AB zijn bijen niet agressief en gedijen ze doorgaans prima in grote steden. Wegen het mildere stadsklimaat kunnen ze langer vliegen. Binnen een straal van 1 kilometer vinden ze bovendien voldoende en gevarieerd voedsel dankzij bomen, parken en plantsoenen, bloemen op vensterbanken en stadstuinen.

De AB maakt zich zelfs sterk dat de stedelijke honing gezonder is dan die afkomstig van het platteland. Daar is immers vaak sprake van "industriële" landbouw met alle bijhorende pesticiden. Die laatste zijn in de stad afwezig, wat de stadshoning gezonder zou maken. De uiteindelijke oogst wordt op termijn in de gerechten van de cafetaria en het restaurant van de AB verwerkt.