Bedrijven en overheden betaalden nooit zo stipt

Nog nooit hebben bedrijven en overheden zoveel facturen tijdig betaald. Dat blijkt tenminste uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. In de eerste maanden van het jaar is ruim 70 procent van de facturen betaald binnen de afgesproken termijn.
ImageGlobe

De recordcijfers zijn vooral te danken aan een nieuwe wet die bedrijven verplicht om sneller hun facturen te betalen. "Je hebt enerzijds een wet die betaalverkeer tussen bedrijven onderling en tussen overheid en bedrijven regelt en bedrijven verplicht tot beter betalen. Anderzijds trekt de economie opnieuw voor een stuk aan en stijgt het ondernemersvertrouwen, waardoor men vlotter het geld laat rollen", zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.

Het aantal laattijdige betalingen is verminderd, al gaat het toch nog steeds om een kleine 10 procent. "Betaalden bedrijven en overheden in 2011 nog 15 procent van hun facturen meer dan 90 dagen te laat, is dat nu nog 'slechts' 8 procent. Al moet gezegd dat niet alles aan de nieuwe betaalwet te danken is. Bedrijven gaan gewoon sneller achter hun geld aan", legt Van den Broele uit.

Jaarlijks zou er in België gemiddeld 9 miljard euro aan openstaande facturen in rook opgaan. Gemiddeld verloor elk bedrijf op die manier een bedrag gelijk aan 2,8 procent van de totale omzet.