Develtere (beweging.net) pleit voor minister van Verenigingen

Voorzitter Patrick Develtere van beweging.net (het vroegere ACW) pleit voor een minister van vzw's of verenigingen. Het is een van de drie boodschappen die de christelijke arbeidersbeweging lanceert op de vooravond van Rerum Novarum, zo kondigde hij aan in "De ochtend". Terwijl de ondernemers zich tot verschillende ministers kunnen richten, hebben de 100.000 verenigingen in ons land geen coördinerende minister, stelt hij.

Naast de economische groei, innovatie en investeringen is er volgens Develtere ook nood aan sociale innovatie nu we geconfronteerd worden met groeiende stress, eenzaamheid, burn-outs en suïcidaal gedrag bij scholieren.

Hij wijst erop dat in de verenigingen één miljoen vrijwilligers actief zijn. Ze zijn goed voor 5 procent van het bnp en 11 procent van de tewerkstelling. Maar heel wat verenigingen staan onder druk, onder meer door de besparingen. Voor de helft van hun middelen zijn ze afhankelijk van subsidies, maar ze weten vaak niet tot welke minister ze zich kunnen richten. Een minister van Verenigingen zou een coördinerende rol kunnen vervullen en een impulsbeleid ontwikkelen, aldus Develtere.

Daarnaast pleit beweging.net ook voor het sociaal overleg en wil ze dat het "sterke huis van de sociale bescherming" gerenoveerd en niet afgebroken wordt.