Erg wankel bestand in Jemen laat hulp toe

Meer dan 24 uur na het ingaan van het bestand in Jemen, lijkt dat op veel plaatsen niet nageleefd te worden. Wel begint de broodnodige hulp toe te stromen in het land. Er dreigt nu wel een nieuwe confrontatie over de komst van een Iraans schip met hulpgoederen.

Er is dan wel een einde gekomen aan de massale bommencampagne van Saudi-Arabië en andere Arabische Golfstaten in Jemen; toch zwijgen de wapens op tal van plaatsen nog niet. Beide kampen geven elkaar de schuld van de schendingen van het bestand.

Zo maakt Saudi-Arabië melding van sporadische beschietingen over de grens door de sjiitische Houthi's in het noorden van Jemen. Dat zou dan weer leiden tot Saudische luchtaanvallen op die gebieden.

Ook in het zuiden van het land zou de Saudische luchtmacht opnieuw gebombardeerd hebben. Volgens sommige bronnen was dat omdat de Houthi's zijn blijven oprukken in de zuidelijke provincies Lahj, Dhaleh en Shabwa.

in Aden zou er in bepaalde wijken nog gevochten zijn tussen de Houthi's en de zuidelijke volkscomités. Saudische marineschepen voor de kust zouden beschietingen hebben uitgevoerd op wijken in Aden die in handen van de Houthi's zijn. 

Eerst hulp is aangekomen in Jemen

Toch laat het bestand met veel gaten toe dat er een begin komt van de hulpverlening aan het land. Vandaag is een schip van het  WFP, het Wereldvoedselprogramma van de VN met voedsel, medicijnen en brandstof aangemeerd in de haven van al-Hudaydah, die in handen is van de Houthi's.

Andere hulpschepen zouden onderweg zijn naar Aden en de VN hoopt dat de luchthaven van de hoofdstad Sanaa voldoende hersteld is om een luchtbrug met hulpgoederen vanuit de Golfstaat Dubai toe te laten.

Er dreigt nu echter een nieuwe confrontatie, dit keer op zee. Zo willen de Saudische marineschepen die de kust van Jemen blokkeren, een Iraans schip met hulpgoederen enkel doorlaten als ze het mogen onderzoeken op wapens. Iran weigert dat en wil het schip laten vergezellen van twee Iraanse marineschepen.

De VN vrezen dat het op zee tot een confrontatie zou komen tussen Saudische en Iraanse marineschepen en dat zou erg onwelkom zijn in de Bab al-Mandeb, de belangrijke zeestraat die de toegang vormt van de Rode Zee en verder weg van het Suezkanaal.

Belangrijke scheepvaartroutes -onder die met olietankers uit de Perzische Golf- gaan door die zeestraat. Los daarvan zou een treffen tussen Iran en Saudi-Arabië ook kunnen leiden tot confrontaties in de Perzische Golf zelf, die dan weer de Amerikaanse vloot zouden kunnen meesleuren.

Meest gelezen