Francken: "Mogelijk neemt de asieldruk op België af"

De quota voor de opvang van vluchtelingen die de Europese Commissie voorstelt, zijn een goede zaak. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in de Kamer. Voor ons land zouden ze bovendien wel eens gunstig kunnen uitvallen, voegde hij eraan toe.

Europa mag niet blind zijn voor de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zei Francken tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Het nieuwe actieplan van de Europese Commissie noemt hij "ambitieus".

Een onderdeel van dat actieplan zijn quota voor de opvang van vluchtelingen. De Europese Commissie wil het massale aantal asielzoekers dat via de Middellandse Zee Europa tracht te bereiken, meer verspreiden over de verschillende lidstaten.

Een aantal landen - Francken wijst onder meer naar Oost-Europa - zal dus een grotere inspanning moeten doen. Omdat België al "zeer lang een inspanning levert die hoger is dan het Europese gemiddelde" en de opvang nu meer gespreid zal worden, zou dat kunnen betekenen dat de asieldruk op ons land afneemt, stelde Francken.

"Zacht voor de kwetsbaren, hard voor de fraudeurs"

Francken wees er ook op dat ons land ook wat betreft de hervestiging van vluchtelingen uit oorlogsgebieden "al op eigen initiatief" een extra inspanning doet. "We gaan van 150 naar 550 "hervestigers" voor 2015." Daarmee voldoet ons land volgens Francken nu al aan de verdeelsleutel die Europa van België vraagt.

Hij benadrukte ook dat Europa niet alleen focust op de opvang van vluchtelingen, maar ook op de aanpak van mensensmokkelaars en een terugkeerbeleid. Asielzoekers die geen verblijfsrecht hebben en uitgeprocedeerd zijn, zullen sowieso moeten terugkeren, zei Francken.

"Deze regering wil zacht zijn voor de meest kwetsbaren en hard zijn voor zij die misbruik maken van onze gastvrijheid. Dat is ook het beleid dat ik voluit op Europees niveau verdedig."