Geen record voor Rothko op veiling bij Sotheby's

Een doek van Mark Rothko en een doek van Roy Lichtenstein zijn de topstukken van de voorbije veilingavond bij Sotheby's in New York. "Untitled, (yellow and blue)" van Rothko ging voor ongeveer 41,3 miljoen euro onder de hamer. "The ring" van Lichtenstein veranderde voor ongeveer 37 miljoen euro van eigenaar.

De lenteveilingen van hedendaagse kunst zijn volop aan de gang bij de veilinghuizen Christie's en Sotheby's in New York. Maandagavond werd het recordbedrag van meer dan 160 miljoen euro betaald voor een doek van Picasso bij veilinghuis Christie's. Daarmee is "Les femmes d'Alger" van Picasso het duurste schilderij ooit geveild.

Sotheby's in New York beleefde dinsdagavond een iets bescheidenere avond. Het topstuk van de veiling van hedendaagse kunst was het doek "Untitled, (yellow and blue) van Mark Rothko uit 1954. Het doek bracht 41,3 miljoen euro op. Dat is geen recordbedrag voor een werk van Rothko. In 2012 werd 77,5 miljoen euro betaald voor het schilderij "Orange, red, yellow".

"The ring" van Roy Lichtenstein bracht ongeveer 37 miljoen euro op bij Sotheby's, iets minder dan de geschatte waarde. Het duurste werk van Lichtenstein op een veiling was "Woman with flowered hat" in 2013, goed voor 50 miljoen euro.

Er werden wel recordbedragen betaald voor een werk van De Duitse schilder Sigmar Polke. Zijn werk "Dschungel" uit 1967 bracht net geen 25 miljoen euro op. Records waren er ook voor "Riot" van Christopher Wool (26,5 miljoen euro) en "Untitled (Into and behind the green eyes of the tiger monkey face)" van Mark Grotjahn (5,8 miljoen euro).