Getouwtrek over indexsprong voor partijdotaties

De N-VA heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om een indexsprong door te voeren op de partijdotaties. CD&V reageert verbaasd en zegt dat die indexsprong er hoe dan ook komt, want dat hij al afgesproken was bij de hervorming van de Senaat.

N-VA-Kamerlid Veerle Wouters en fractievoorzitter Hendrik Vuye vinden dat de politieke partijen ook moeten inleveren, en ze dienen een wetsvoorstel in dat een indexsprong - het niet toepassen van de indexering - oplegt op de partijdotaties.

Vandaag ontvangen de partijen een forfaitair bedrag van zo'n 175.000 euro, en nog eens 70.000 euro als de partij minstens één senator heeft. Daar bovenop krijgen de partijen nog 2,99 euro per op hen uitgebrachte stem, verhoogd met 1,20 euro als de partij minstens één senator heeft.

Dat zijn geïndexeerde bedragen en de N-VA wil daarop nu een indexsprong toepassen. Als we een inspanning vragen aan de werknemers, moeten we die zelf ook toepassen, zegt Veerle Wouters.

Wouters herhaalde dat voor de N-VA de partijfinanciering te hoog ligt en gerust omlaag mag, iets wat Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans ook al gezegd had naar aanleiding van de "Helfie"-campagne van de N-VA. Het minste dat we dan ook kunnen doen, is de indexering niet toepassen, zei Wouters.

"Indexsprong is al beslist"

Bij CD&V wordt verbaasd gereageerd op het voorstel, aangezien er al beslist is dat de indexsprong er komt voor de partijdotaties.

De wet van 15 februari 2012 over de hervorming van de Senaat bevroor niet alleen de dotaties voor de begrotingsjaren 2012 en 2013, maar ook de volgende indexsprong, voor 2015, staat al in de wet, zei CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck.

Van Roosbroeck zei dat CD&V zich er terdege van bewust is dat ook de politiek een inlevering moet doen, en hij wijst er op dat de parlementsleden al vijf procent van hun loon hebben ingeleverd. Dat N-VA nu met het voorstel over de indexsprong komt, lijkt dan ook een poging om met de pluimen te gaan lopen.