Het Vaticaan erkent de Palestijnse staat

Het Vaticaan gaat een verdrag tekenen met de Palestijnse staat over de rechten van de katholieke kerk in de Palestijnse gebieden. Tot nu toe onderhield het Vaticaan enkel relaties met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Het is dus geen uitdrukkelijke erkenning, maar een indirecte via een verdrag. Daarover is 15 jaar lang onderhandeld en het verdrag gaat over de rechten van de kerk in de Palestijnse gebieden.

In december 2013 had paus Franciscus al de Palestijnse ambassadeur bij het Vaticaan, Kassisia Issa, ontvangen. Officieel tekende het Vaticaan tot nu toe enkel akkoorden met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), maar het is de eerste keer dat het Vaticaan een verdrag sluit met de staat Palestina en dat in die termen.

Israël heeft teleurgesteld gereageerd op de erkenning van Palestina door het Vaticaan.