Hongaars koppel veroordeeld voor mensenhandel

Een Hongaars koppel is veroordeeld voor mensenhandel, waarbij ze drie jonge meisjes ronselden in Hongarije om ze in Gent in de prostitutie in te zetten. Volgens de rechtbank maakte het koppel 100.000 euro winst met hun praktijken.

De feiten dateren van de periode tussen maart en oktober 2014. De 38-jarige man en zijn 25-jarige partner ronselden drie meisjes van 23, 22 en 21 jaar oud in Hongarije. De meisjes werden ingezet in prostitutiebars in Gent en moesten elke dag een deel van hun inkomsten afstaan aan de mensenhandelaars.

In oktober werd het koppel opgepakt, sindsdien zit de man nog steeds in de cel. Bij hun eerste verklaring gaven de slachtoffers gedetailleerd toe hoe ze in Hongarije geronseld werden, in de prostitutie werden gedwongen en een deel van hun inkomsten moesten afstaan. Later kwamen ze terug op die verklaringen, maar de rechtbank hechtte geen geloof aan die nieuwe verklaringen.

Volgens de rechtbank maakte het koppel misbruik van de precaire situatie van de meisjes in hun thuisland en handelden ze alleen maar uit puur geldgewin. De man werd veroordeeld tot 2 jaar cel en 18.000 euro boete, telkens voor de helft met uitstel. Hij moet ook 100.000 euro terugbetalen, de geschatte winst. Zijn partner kreeg 10 maanden cel en 18.000 euro boete, eveneens met de helft uitstel. Een derde beklaagde werd vrijgesproken.