Japanse premier neemt deel aan investeerdersseminarie in België

De Japanse premier Shinzo Abe brengt volgend jaar een bezoek aan ons land en zal daar deelnemen aan een seminarie met als doel Belgische investeerders warm te maken om hun kans te wagen op de Japanse markt. Dat heeft premier Charles Michel (MR) verklaard na afloop van zijn ontmoeting met zijn Japanse collega.

Michel en Abe zaten zowat een uur samen in de ambtswoning van de premier in Tokio. Nadien stond nog een diner op de agenda. De ontmoeting tussen beide eerste ministers werd voorafgegaan door een strak geregisseerd militair onthaal met troepenschouw. De persconferentie achteraf verliep in een even strak kader: Michel en Abe legden elk een verklaring af en voor vragen was geen ruimte.

Beide premiers benadrukten achteraf de nauwe banden tussen België en Japan en blikten vooruit naar de viering van 150 jaar diplomatieke relaties die volgend jaar plaatsvindt. Ze stonden ook stil bij de investeringen en partnerships die de voorbije dagen tijdens het bezoek van premier Michel en vicepremier Kris Peeters (CD&V) werden bekendgemaakt.

Abe naar seminarie

Dinsdag namen Peeters en Michel deel aan een seminarie waarop aan Japanse investeerders de troeven van ons land werden aangeprezen. Dat initiatief viel blijkbaar in de smaak bij de Japanners, want premier Michel kondigde aan dat zijn Japanse evenknie volgend jaar in België een gelijkaardig seminarie zal bijwonen.

Michel verwees ook naar het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan waarover de gesprekken gaande zijn en benadrukte dat het akkoord ook voor België belangrijk kan zijn. Ook de internationale veiligheid kwam aan bod. Daarbij sprak de premier zijn steun uit voor de hervorming van de VN-Veiligheidsraad en liet hij opnieuw horen stappen vooruit te willen zetten in het dossier van de uitwisseling van passagiersgegevens.

"België is voor hen belangrijk"

Eerder op de dag stonden eerst in Nagoya en nadien in Tokio gesprekken op de agenda met Toyota en Honda. Toyota telt 6.000 werknemers in België en heeft zijn Europees beslissingscentrum in Zaventem. Voor Honda werken in ons land dan weer 800 mensen, zonder de logistiek en de distributie.

De automobielsector heeft de voorbije jaren in ons land enkele forse tegenslagen te verwerken gekregen. De sluitingen van Opel Antwerpen en Ford Genk liggen nog vers in het geheugen. "Het is een sector waar we constant waakzaam moeten zijn", verklaarde minister Peeters na het gesprek met Toyota. De Japanse autobouwer gaf aan dat hij "geen intentie heeft iets af te bouwen, wel integendeel", aldus Peeters. "België is voor hen een belangrijke plaats waar ze al heel wat investeringen hebben gedaan en waar ze willen blijven. Dat is aangenaam om te horen."

Bij Toyota en Honda

Toyota en Honda pronkten tijdens het bezoek maar wat graag met wat ze op het vlak van innovatie hebben bereikt. Bij Toyota mocht premier Michel een ritje maken met een "Mirai", die wordt aangedreven door waterstof. De wagen wordt al geïmporteerd naar Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten. Goedkoop is hij niet. Hij kost 7,2 miljoen yen (50.000 euro) zonder taksen, waarvan de Japanse overheid 2 miljoen yen voor haar rekening neemt, maar waardoor de klant nog steeds 5 miljoen yen (40.000 euro) moet ophoesten.

Ook bij Honda pakte men graag uit met zijn technologische ontwikkelingen, al ging het er wat speelser aan toe. Zo kreeg de premier een demonstratie van de robot "Asimo", waarbij ze samen zelfs even een balletje trapten, en mocht hij een toertje rijden op iets dat nog het meest wegheeft van een koffer op wielen die wordt aangestuurd door je lichaam naar voren of achteren te bewegen.

Culturele diplomatie

Minister Peeters had nog een onderhoud met de topman van Yamazaki Mazak, een wereldleider in machinebouw en industriële robots. Vandaag dient Belgie als Europees distributiecentrum met het "European Parts Centre" in Heverlee, waar 72 mensen werken. Pas twee maanden geleden werd een uitbreidingsinvestering afgerond waardoor het distributiecentrum groeide van 2.700 naar 4.600 vierkante meter. Tegen 2020 wordt dat 5.500 vierkante meter.

Ook culturele diplomatie kwam tijdens het onderhoud aan bod. Yamazaki Mazak heeft op zijn site een indrukwekkende privécollectie kunstwerken, gaande van Modigliani tot Chagall, Delvaux, en Renoir of Picasso. Om Bozar te steunen bij de voorbereiding van de viering van de 150 jaar diplomatieke betrekkingen, heeft Peeters het bedrijf aangemoedigd volgend jaar met Bozar samen te werken bij de uitwerking van hun projecten. Het gaat onder meer om een tentoonstelling over abstracte expressionisten in de jaren vijftig en zestig.