Le Palace rijst als tweetalig filmcentrum uit de as

Veertien jaar na het begin van het communautaire gekrakeel over de bioscoop, is eindelijk een oplossing in zicht voor Le Palace in Brussel. De vroegere Kladaradatsch wordt een tweetalig filmcentrum. Dat meldt brusselnieuws.be.

Wie Le Palace of de Kladaradatsch zegt, denkt onvermijdelijk terug aan een periode van heftig communautair getouwtrek aan het begin van deze eeuw.

In 2000 ging de bioscoop Kladaradatsch aan de Anspachlaan failliet. Meteen ontstond een fikse ruzie tussen de Vlaamse en de Franstalige gemeenschap over wie nu de eigenaar van het gebouw was.

Die ruzie mondde uit in een titanenstrijd tussen de toenmalige minister van Cultuur Bert Anciaux (toen VU&ID) aan Vlaamse zijde en de minister-president van de Franstalige gemeenschap Hervé Hasquin (toen PRL). Die laatste won: de Kladaradatsh ging over in Franstalige handen en stond voortaan weer onder de naam Le Palace bekend.

Beliris

Sindsdien staat Le Palace, op een kortstondige passage van het Théâtre National na, vrijwel leeg. Daarin zou binnenkort verandering komen, zo meent brusselnieuws.be. Met steun van de Franstalige gemeenschap én de Vlaamse gemeenschap moet het complex een tweetalig of meertalig filmcentrum worden.

De hoofdrolspelers zijn volgens brusselnieuws.be evenwel de privé-initiatiefnemer Le Palace en Beliris. Le Palace is de vzw die de bioscoop op dit moment al beheert met medewerking van de broers Dardenne.

Beliris is een financieringsvehikel van de federale overheid om grote projecten in Brussel te ondersteunen. Opmerkelijk: woordvoerder Marianne Hiernaux laat aan deredactie.be weten dat het dossier op dit moment nog niet bij Beliris op tafel ligt, maar nog steeds op dat van Joëlle Milquet (CDH), de huidige minister van Cultuur van de Franstalige gemeenschap. Quid?

Milquet en Gatz

"Dit is wel degelijk het dossier van minister Milquet", zegt haar woordvoerder Geoffroy Kensier. "Le Palace is immers in handen van de Franstalige gemeenschap. Wel heeft ze een akkoord gesloten met Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz om van Le Palace een tweetalige bioscoop te maken. De discussie over de financiering is nog niet rond." Met andere woorden: het is nog niet duidelijk welke rol Beliris in dit verhaal zal spelen.

Minister Gatz (Open VLD) bevestigt aan brusselnieuws.be én aan deredactie.be zijn steun voor het project. Zowel hij als minister Milquet trekt 50.000 euro uit om Le Palace tot een tweetalig filmcentrum om te toveren.

Meest gelezen